Aanpak van toetsen

Het nieuwe jaar is begonnen en hier horen ook toetsen bij. Helaas niet het leukste dat er is, maar je kan het zelf zo makkelijk mogelijk maken! Dit doe je door een goede voorbereiding te treffen met een planning en het hanteren van de juiste leertechnieken. Een extra hulpmiddel is een studiecoach, wanneer je beter onder de knie wil krijgen hoe je het beste kunt leren voor je toetsen.

 

Planning voor je toetsen

Een belangrijk aspect van het voorbereiden van je toetsen is je planning. Als je geen planning maakt kan het wel eens voorkomen dat je te weinig tijd hebt om alle stof door te nemen. Of je komt niet aan de oefeningen toe. Of je kan niet alles herhalen, waardoor je het niet goed kan onthouden.

Een planning houdt in dat je een overzicht (van je studiestof) maakt voor de periode die vooraf gaat aan je toetsen/toetsweek. Je zet in dit overzicht op welke dag je welke vakken gaat voorbereiden. Het beste is om hierbij specifiek te zijn, dus ook welke hoofdstukken/paragrafen. Deze planning kan je gebruiken om je zo goed mogelijk voor te bereiden voor je toetsen. Wanneer je dit doet, en je houdt je aan de planning, zal je op tijd alle stof en bijbehorende oefeningen geleerd en herhaald hebben.

 

Leertechnieken voor toetsen

De vakken op school kunnen enorm van elkaar verschillen. Neem economie en Frans. Bij het ene vak hoort veel theorie en begrip, bij de ander veel woorden en grammaticaregels. Dit vergt dus ook een andere leertechniek. Als je een vak hebt met een boek waar veel tekst in staat, is het een aanrader om de teksten samen te vatten. Tijdens het samenvatten lees je de tekst ook al intensief. Vervolgens scheelt het je tijd om met de samenvatting de theorie te herhalen.

Bij alle vakken zitten opdrachten, die je hebt gemaakt in de klas of als huiswerk. Het is verstandig om (een paar van) deze opdrachten te oefenen als voorbereiding voor de toets. Daarnaast kan je rijen woorden en zinnen van vreemde talen het beste opdelen in kleinere rijtjes. Begin op tijd met het leren hiervan, en zorg dat je ze herhaalt. Hierdoor zal je ze beter onthouden.

 

Een studiecoach als hulp bij toetsen

Het klinkt allemaal makkelijker gezegd dan gedaan. Je hebt namelijk best veel discipline en inzicht nodig om je voor alle vakken op en top voor te bereiden, en dan ook nog een hoog cijfer te halen. Het is dan ook niet heel gek dat je hier soms wat extra hulp bij zou willen hebben. Gelukkig bestaat die hulp! Studiecoaches zijn er speciaal voor opgeleid om jou zo goed mogelijk te leren plannen en studeren. Zij leren je een planning maken die past bij jou leertempo en wekelijkse activiteiten naast school. Ook leren ze je hoe je de vakken het beste kan leren en met welke voorbereiding je makkelijk een voldoende in de wacht sleept.

Nog geen reacties.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

vijf − 5 =