Wat te doen als je kind dyslexie heeft?

Geschat wordt dat 5% van de Nederlandse bevolking dyslexie heeft. Het is dus ook niet zo gek dat in bijna iedere klas wel iemand met dyslexie blijkt te zitten. Kinderen met dyslexie krijgen handvatten om met hun dyslexie om te kunnen gaan, denk aan dispensaties en compensaties. Ook voor leerkrachten zijn er richtlijnen opgesteld hoe om te gaan met kinderen met dyslexie. Maar wat zijn de tips en trics voor ouders?

 

Inhoudelijke ondersteuning bij dyslexie

Belangrijk voor kinderen met dyslexie is onder andere dat zeer frequent geoefend wordt met de automatisering van letter/klankkoppelingen die het kind nog niet beheerst. Geadviseerd wordt dit één keer per dag op school en één keer per dag thuis plaats te laten vinden. Er wordt dus ook van ouders verwacht dat zij zich hiermee bemoeien. Echter, wanneer kinderen uit school komen genieten ze van hun vrije tijd en hebben ze weinig zin om weer aan schoolse taken te moeten zitten. Zeker voor kinderen met dyslexie betekent dat ze dan weer opnieuw geconfronteerd worden met hun onvermogen. Als ouder is het de kunst spelenderwijs met kinderen te werken aan hun lees en/of spellingsprobleem. Je wilt eigenlijk dat de kinderen leren zonder dat ze doorhebben dat ze leren. Gelukkig zijn er op internet leuke sites waarop toegankelijke taal- en leesspelletjes staan om met uw kind thuis te oefenen. Zo kan bijvoorbeeld gewerkt worden met letterkaartjes, waarbij bij moeilijke lettercombinaties tegelijkertijd de uitspraak gegeven wordt en een afbeelding van een ezelsbruggetje (zie bijvoorbeeld https://www.veiliglerenlezen.nl/). Maar zoals bij veel zaken geldt hierbij ook: overdaad schaadt. Dagelijks een kwartier kan voldoende zijn.

 

Sociaal-emotionele ondersteuning bij dyslexie

Voor kinderen met dyslexie is het heel vervelend om zoveel energie te steken in het lezen en/of schrijven, terwijl het andere kinderen bijna automatisch afgaat. Vaak gaat dit dan ook gepaard met frustratie en motivatieproblemen.  Als ouder is het belangrijk er te zijn voor je kind en je kind ten alle tijden te bemoedigen en te ondersteunen in het omgaan met zijn of haar dyslexie. Laat merken dat je hoe dan ook trots bent op je kind. Wanneer de focus minder op het resultaat ligt maar meer op de inspanning en de relatieve vooruitgang die je kind heeft geboekt, is het voor hem of haar makkelijker om succeservaringen op te doen en deze toe te schrijven aan zichzelf. Naast deze positieve inslag kan je je kind ook helpen door bijvoorbeeld samen te lezen om zo de motivatie voor het lezen te behouden.

Als ouder is het dus belangrijk je kind te ondersteunen en te bemoedigen in het omgaan met dyslexie. Inhoudelijk kan dit door spelenderwijs met je kind aan zijn of haar hiaten te werken door gebruik te maken van spelletjes. Sociaal-emotioneel kan dit door je kind te bemoedigen en tevens de focus te leggen op positieve gedragingen van je kind. Mogelijk merk je bij het lezen van dit stuk dat je onbewust bovenstaande tips en trics al toepast. Soms is het goed stil te staan bij wat je al doet om je kind verder te helpen en wat je mogelijk nog meer kan doen.

Als u nog andere tips heeft voor ouders, laat deze dan achter in de reactie!

Nog geen reacties.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

vijf × 5 =