Concentratieproblemen bij mijn kind

Iedereen heeft wel eens moeite om zich te concentreren. Zo is het bijvoorbeeld moeilijk om je goed te concentreren als je moe bent, als je iets moet doen wat je helemaal niet leuk vindt om te doen of als je in een lawaaiige omgeving zit. Maar het is ook moeilijk om je goed te concentreren als je met veel dingen tegelijk bezig bent. Hoewel het soms handig lijkt om veel tegelijk te doen is dat helaas niet zo! Onze hersenen kunnen maar met één ding tegelijkertijd bewust bezig zijn: je kunt je dus maar op één ding tegelijk écht goed concentreren. En dat gaat de één makkelijker af dan de ander.

Concentratieproblemen en school

Sommige kinderen hebben concentratieproblemen, waardoor ze niet goed kunnen meekomen op school. Zij hebben moeite om hun aandacht bewust op een bepaald onderwerp te richten en de aandacht ook daarbij te houden. Ze dromen weg of raken steeds afgeleid door prikkels om hen heen. Wanneer het niet lukt om te concentreren, dan moet je steeds weer opnieuw oppakken waar je was gebleven en dat kost veel tijd! Voor veel kinderen zorgt dat ervoor dat ze achter raken met hun huiswerk en daardoor gestrest en gefrustreerd raken, waardoor het steeds lastiger wordt om gemotiveerd te blijven voor school.

Concentreren kun je leren

Gelukkig kun je wel wat doen aan die concentratieproblemen! Concentratie is afhankelijk van verschillende factoren, zoals je omgeving, hoe je je voelt, je interesse in het onderwerp, de manier waarop je leert of je huiswerk maakt en ook hoe jij bent als persoon. En of je nu af en toe moeite hebt met concentreren of dat het structureel lastiger is door een concentratiestoornis (zoals bij kinderen met ADD of ADHD, lees hier in dit blog het verschil tussen ADD en ADHD), in de begeleiding van Studie Nanny/Coach at Home leren alle kinderen om voor al die verschillende factoren te ontdekken hoe ze hun concentratie kunnen verbeteren.

 

Misschien zijn deze blog artikelen ook interessant

Nog geen reacties.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

achttien − 4 =