Examens zijn nog ver weg… of toch niet!?

In het laatste jaar van de middelbare school draait het maar om één ding: de examens. Een makkie toch? De examens gaan niet meer over nieuwe stof, dus het leren is enkel herhaling van wat je al weet. Er zijn online eindeloos veel oude examens te vinden die je kunt maken, zodat je precies weet hoe een examen eruit ziet en wat je kunt verwachten. Doordat je het hele jaar bezig bent met de voorbereidingen, ben je in mei helemaal klaar voor de examens!

 

Examenstress

Of… toch niet? Het is een kort jaar, waarin je de laatste nieuwe dingen leert en docenten steeds benoemen: “Dit is belangrijk voor je examen, onthoudt dit goed!” De naderende examens kunnen voor veel stress zorgen, want in 2 weken tijd moet je laten zien wat je in de afgelopen jaren hebben geleerd voor alle vakken. Je wordt er constant aan herinnert hoe belangrijk het is om goede resultaten te halen op de examens en goed je best te doen.

 

Hoe leer je veel stof tegelijk?

Maar hoe pak je dat nu aan, voor zoveel vakken zoveel stof tegelijk leren? En hoe kun je ervoor zorgen dat je niet te zenuwachtig bent voor het maken van je examens? Daarnaast vinden de meeste leerlingen hun bijbaantje, hobby’s en vrije tijd ook nog belangrijk. De balans hierin vinden en overzicht creëren in alles wat gedaan moet worden kan erg lastig zijn in deze periode.

 

Hulp bij het examen

Als je echt niet meer weet hoe je het leren voor de examens moet aanpakken, kan het nodig zijn professionele hulp in te schakelen, bijvoorbeeld Studie Nanny/Coach at Home. Een studiecoach komt dan bij jou thuis en helpt onder andere met het maken van een planning voor alle examenstof, zodat je over een langere periode overzicht hebt over wat er geleerd moet worden. Daarnaast kunnen zij ondersteunen in hoe je dan het best kunt leren en hoe je examens moet aanpakken, door bijvoorbeeld samen oude examens te oefenen. Zo ben je goed voorbereid op de examens en kan je stressniveau afnemen, zodat je met een gerust hart de examenperiode in gaat!

Nog geen reacties.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

tien + twee =