Gameverslaving bij pubers

Een gamende puber; het is eerder regel dan uitzondering. Gamen kan positieve effecten hebben. Zo blijkt uit onderzoek dat pubers er slimmer van kunnen worden. Door de games leert het brein ingewikkelde situaties te overzien. Daarnaast worden pubers er niet altijd minder sociaal van; veel online games worden namelijk met andere mensen gespeeld. Maar wat is de keerzijde van gamen?

 

Nadelen

Eén van de nadelen van games, is dat er vaak veel geweld in voorkomt. Volgens onderzoek van de Universiteit van Amsterdam komt in 57% van de games geweld voor. Er bestaat geen hard wetenschappelijk bewijs dat dit een negatief effect heeft op kinderen en jongeren. Wel geeft keuringsorganisatie Kijkwijzer aan dat de kans op schadelijke effecten groter is als kinderen en jongeren worden blootgesteld aan veel actie, beeldwisselingen, harde geluiden en opwindende beelden.

 

Gameverslaving

Daarnaast is het mogelijk dat een onschuldig uurtje gamen per dag geleidelijk uitgroeit tot een gameverslaving. Gamers kunnen worden ingedeeld in een schaal, die loopt van gamers die puur voor hun plezier gamen, tot problematische gamers  (die af en toe een nachtje doorhalen of hun huiswerk niet maken om te kunnen gamen), tot verslaafde gamers . De afgelopen jaren is het aantal gameverslaafde jongeren in Nederland gestegen. Gameverslaafde jongeren zijn zo gericht op het gamen dat ze geen aandacht meer hebben voor andere dingen. U kunt een gameverslaving herkennen aan een aantal symptomen:

• Het gamen gaat ten koste van andere dingen, zoals school, sport en sociale relaties.
• Uw kind wordt onrustig, humeurig of agressief als hij/zij niet mag gamen.
• Uw kind is geïrriteerd als hij/zij tijdens het gamen gestoord wordt.
• Uw kind liegt over het aantal uren dat hij/zij besteedt aan gamen

Een gameverslaving kan verschillende negatieve gevolgen hebben. Zo kunnen sociale relaties of het functioneren op school eronder lijden. Daarnaast kan een gameverslaving een negatief effect hebben op de psychische gesteldheid van uw zoon/dochter; hij/zij kan zich bijvoorbeeld vaker verdrietig, boos of eenzaam voelen. Tot slot kan een gameverslaving lichamelijke gevolgen hebben, zoals geïrriteerde ogen, hoofdpijn, rugpijn, overgewicht en RSI.

 

Tips

Hieronder volgen een aantal tips met betrekking tot het gamegedrag van uw zoon/dochter:

• Maak vanaf het begin dat uw zoon/dochter begint te gamen duidelijke afspraken over het gamegedrag. Welk soort spellen mag er gespeeld worden, hoeveel tijd mag eraan besteed worden en onder welke voorwaarden mag gegamed worden (bijvoorbeeld eerst huiswerk afmaken)? Handhaaf deze afspraken consequent;
• Zet de computer in de huiskamer, zodat u zicht hebt op de computeractiviteiten van uw kind;
• Ga het gesprek aan met uw kind. Bespreek het verschil tussen verantwoord gamen en een gameverslaving. Houd het gesprek open en veroordeel uw kind niet meteen.

Hoe lang zit uw kind te gamen per dag? En heeft u misschien nog andere tips voor ouders om het gamen te verminderen?

Nog geen reacties.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

18 + vier =