Hoe kan je het beste voorbereiden op schoolexamens?

Over een aantal maanden beginnen de schoolexamens weer. Een hele spannende tijd voor de eindexamenleerlingen. De voorbereiding gaat meteen al van start bij het begin van het nieuwe schooljaar. Maar hoe kan je het beste voorbereiden op de schoolexamens? Hieronder een aantal handige tips.

 

Maak een planning

Begin ongeveer 5 weken van te voren met een planning. Kijk naar je rooster, welke examens heb je als eerst. Vervolgens is het goed om te bedenken voor welke vakken je zwak staat en dus echt nog flink moet oefenen en voor welke vakken je er beter voor staat. Aan de hand van dat overzicht maak je een planning, leer nooit meer dan 3 vakken op een dag omdat je dan in de war raakt. Plan een redelijk makkelijk en moeilijker vak op dezelfde dag. Plan de vakken per dag in en maak het liefst vanaf 2 weken van te voren alleen nog maar oefenexamens.

 

Maak veel oefenexamens

Nadat je overzichtelijke planning hebt gemaakt begint het echt werk: oefenen. Er zijn tegenwoordig genoeg examenbundels te koop van de vakken waar je examen in doet. Ook online zijn er oefeningen te vinden. Probeer zoveel mogelijk examens te maken en na te kijken. Kijk de gemaakte examens kritisch na achterhaal de fouten. Heb je structurele fouten in een bepaald onderdeel, zoek dat gedeelte dan terug in je boek en oefen dit uitgebreider.

 

Stof eigen maken

Om de stof zo goed mogelijk te beheersen is het handig om het hard op te vertellen. Het is logisch dat je graag alleen wilt leren maar probeer ook een aantal keer een stuk wat je nog moeilijk vindt uit te leggen aan klasgenoten, vrienden of je ouders. Als je bijvoorbeeld een stuk van geschiedenis maar moeilijk kan onthouden is het verstandig om dit stuk aan bijvoorbeeld je ouders uit te leggen. Zij kunnen je helpen om het te onthouden door vragen te stellen. Op deze manier onthoud je de stof beter en kan je het beter reproduceren.

 

De eerste dag

De eerste dag is vaak het meest spannend. Daarna weet je hoe het in zijn werk gaat. Bereid je daarom extra goed voor op de vakken die je de eerste dag hebt. Dit zorgt ervoor dat je met meer zelfvertrouwen begint en dat werkt door op de rest van je schoolexamens.

Heel veel succes met je examens voor straks! En onthoud dat een goede voorbereiding het halve werk is.

Nog geen reacties.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

twee × vijf =