Hoe gezonde stress de schoolprestaties kan verbeteren

Iedereen ervaart weleens stress. De één kan stress gemakkelijk de baas  blijven, terwijl de stress bij een ander de spuigaten uit kan lopen. Een factor die voor stress kan zorgen is school.  Moeilijke vakken, naderende deadlines of misschien op een te hoog of laag schoolniveau zitten, kan stressvol zijn. Het woord stress klinkt negatief en kan soms ook negatief zijn, maar wist u dat een beetje stress juist zeer bevorderend kan zijn voor bijvoorbeeld schoolprestaties?

 

Gezonde stress

Er bestaat gezonde en ongezonde stress. Een beetje stress kan ervoor zorgen dat je in paraatheid komt en aan de slag gaat voor bijvoorbeeld een verslag voor school. Het beetje stress kan ervoor zorgen dat je gefocust bent en je goed kunt concentreren en zo je doel kunt bereiken. Iedereen heeft dus wel een beetje stress nodig om te kunnen presteren. Wanneer stress echter te lang aanhoudt, vaak terug komt en heel hevig is, kan dit ongezond zijn.

 

Schoolniveau en stressniveau kunnen samen hangen

Stress is dus in een bepaalde mate gezond om goed te kunnen presteren op school. Iedere leerling heeft weleens zijn of haar moment waarop stress de overhand neemt. Belangrijk is dat een leerling niet te lang onder stress staat.

Vaak wordt gedacht dat het tot veel stress kan leiden als een leerling op een schoolniveau zit dat hij of zij eigenlijk niet aankan. De leerling moet dan op de tenen lopen om vakken met een voldoende af te sluiten. Dit kan inderdaad leiden tot te veel en te lang onder spanning staan, wat negatieve stress veroorzaakt.

Ook leerlingen die op een te laag niveau zitten, kunnen veel stress ervaren. Dit wordt vaak over het hoofd gezien. Juist doordat zij te weinig worden uitgedaagd, kan dit tot vermoeidheid  en stress leiden, omdat de leerlingen zich vervelen.
Om stress tot een gezond niveau te beperken, is het dus belangrijk is om alert te zijn op het welzijn en de mogelijkheden van uw kind op school.

 

Ontspannen ook nodig!

Naast het schoolniveau, kan ook de eigen houding van een leerling leiden tot ongezonde stress. Ongezonde stress kan veroorzaakt worden door onder andere te veel van jezelf te vragen, geen grenzen aan jezelf te stellen of te weinig tijd voor jezelf te nemen. Om de stress dus op een gezond niveau te houden is het van belang rustmomenten in te plannen en voor ontspanning te zorgen. Sporten, een wandeling maken of een boek lezen kan al zo’n moment zijn. In de huidige tijden krijgen leerlingen steeds meer werk op hun bord, waardoor het cruciaal is om school te blijven combineren met ontspanning.

Nog geen reacties.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

10 − vijf =