Hoe kun je jezelf het best overhoren?

Na het leren voor een toets is het altijd fijn om te controleren hoe goed je de stof nu eigenlijk kent. Je kan je laten overhoren door bijvoorbeeld een familielid of een vriend(in). Een voordeel hiervan is dat zij mogelijk vragen stellen, die je zelf niet zou bedenken. Het is dus een effectieve manier om te controleren in hoeverre jij je de stof eigen hebt gemaakt. Een nadeel hiervan is dat je afhankelijk bent van anderen. Hebben zij wel tijd om jou te overhoren en belangrijker nog, hebben zij wel de precieze kennis om jou correct te kunnen overhoren? Soms is het dus aan te raden om jezelf te overhoren. Maar hoe pak je dat nou handig aan?

 

Online

Tegenwoordig zijn ze niet meer weg te denken: online overhoorprogramma’s. Met een eigen account kun je woordenlijsten uploaden en verschillende soorten toetsen maken. Voor veel leerlingen werkt dit goed, met name bij talen. Het is namelijk een handig middel om woordjes te leren. De woordjes worden namelijk niet alleen in verschillende volgordes gevraagd, ook test je precies welke woordjes je nog lastig vindt en welke je al goed weet. Je kan net zo lang blijven oefenen, als je zelf wilt. Een nadeel van zulke online programma’s is dat de stof erg nauwkeurig in de overhoorprogramma’s gezet moeten worden: type je het verkeerd in het programma, dan leer je het jezelf verkeerd aan.

 

Middelen van de docent(e)

Het kan daarom handig zijn om andere manieren toe te passen. Denk bijvoorbeeld aan een oefentoets van je docent(e). Niet alleen laat je op die manier aan je docent(e) zien dat je actief met de stof bezig bent, ook worden vaak toetsen van voorgaande jaren als oefentoetsen gebruikt. Dit betekent dat die oefentoetsen representatief zijn voor de echte toets die je zal krijgen. Naast echte oefentoetsen kun je ook aan de slag met opgaven van de docent. Denk bijvoorbeeld aan werkboekopgaven. Probeer deze vragen eens opnieuw te beantwoorden, zodat je kan controleren of je de stof echt begrijpt. Uiteraard is het cruciaal om je antwoorden wel na te kijken, zodat je kan leren van je fouten.

 

JIJ!

Bij sommige vakken kan het ook handig zijn om de stof aan jezelf uit te leggen. Wat stond er nu eigenlijk in deze paragraaf of in dit hoofdstuk? Welke verbanden kan ik leggen tussen de verschillende paragrafen? Weet ik alle begrippen en kan ik ze aan elkaar koppelen? Lees dan vervolgens de stof nog eens door, zodat je ziet wat je vergeten bent of misschien toch niet helemaal goed begreep.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

een + 8 =