Hoe kunt u uw kind het beste motiveren voor huiswerk?

Kinderen krijgen te maken met huiswerk op de middelbare school. De meesten vinden het echter niet leuk en zien er het nut niet van in en zien het zelfs als een straf. Ze vinden het vaak onterecht dat ze na school ook nog aan de slag moeten met hun schoolwerk: ze hebben toch al de hele dag op school gewerkt? Het nut van huiswerk zien ze vaak niet. Dit kan voor een onprettige sfeer in huis zorgen, zeker wanneer het om puberende kinderen gaat.

Lees hier onze tips om uw kind te motiveren

 • Laat ze positieve ervaringen opdoen
  Het maken van huiswerk is minder erg (of zelfs leuker) als ze snappen waar de stof over gaat en de opdrachten goed maken. Om positieve ervaringen op te doen kun je bijvoorbeeld eerst een opdracht samen maken totdat je kind de stof begrijpt.
 • Geef een beloning
  Een beloning in het vooruitzicht stellen motiveert. Het hoeft niet te gaan om grote beloningen. Een voorbeeld voor een beloning kan zijn: ‘jij mag vanavond je lievelingsprogramma kijken’ of ‘jij mag het avondeten van morgen beslissen’ tot ‘je hoeft de keuken niet op te ruimen’.
 • Vertel het nut van huiswerk
  Het nut van huiswerk is het oefenen van de behandelde stof die ze op school hebben gekregen en het controleren of de stof daadwerkelijk beheerst wordt. Herhaling is ook belangrijk om de stof sneller en beter te automatiseren. Als ze geen of weinig aan hun huiswerk doen wordt het ineens veel werk om de stof voor een toets te leren, de stof komt ze dan niet bekend voor. Ook kunnen ze dan vlak voor een toets er achter komen dat ze de stof niet helemaal begrijpen en dan is het eigenlijk al te laat.
 • Maak samen een overzichtelijke planning
  Het maken van een planning geeft inzicht en dus ook rust en minder stress. Wat hierin belangrijk is dat het een planning is met daarin zowel korte- als lange termijn huiswerk/opdrachten.

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant om te lezen:

Nog geen reacties.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

achttien + twintig =