Hoe leer je voor een taal?

Hoe leer je voor een taal? Veel mensen zullen deze vraag met een simpel antwoord beantwoorden, namelijk door woordjes en rijtjes leren. Zo simpel is het helaas niet. Wie zich goed wil voorbereiden op een toets voor Frans, Duits of Engels zal meer moeten doen. Lees verder als jij graag wil weten waar je allemaal op moeten letten.

 

Hoe leer je woordjes?

Voor de één is het leren van woorden makkelijker dan voor de ander. Bij het leren van woordjes is het vooral belangrijk om niet te veel in één keer te willen leren. Begin met bijvoorbeeld vijf woorden per keer. Als je deze vijf woorden kent, dan ga je door met de volgende vijf woorden. Als je die woorden kent, herhaal je het voorgaande, enzovoort. Let er ook op dat je schrijvend leert. Ook het hardop zeggen van de woorden zal het makkelijker maken. Hoe meer zintuigen je gebruikt, des te beter zul je het onthouden. Voor veel leerlingen helpt het gebruik van een (online) overhoorprogramma. Je kunt daar op verschillende manieren leren en jezelf testen.

 

Herhalen, herhalen, herhalen

Veel leerlingen zeggen dat ze na de toets de woorden snel weer zijn vergeten. Vaak wordt er op het laatste moment geleerd en is de informatie in de hersenen maar kort beschikbaar. Het blijft als het ware hangen in het korte termijn geheugen. Om er voor te zorgen dat je woorden langer onthoudt, zul je moeten herhalen. Deel de woorden op in groepjes van bijvoorbeeld tien woorden. Elke dag leer je een nieuw groepje van tien woorden maar daarnaast begin je altijd even met het herhalen van de woorden die je al eerder had geleerd. Elke dag begin je dus even met herhalen. Op deze manier blijft het goed hangen en zul je ook later de woordjes nog gemakkelijk kunnen herinneren.

 

Grammatica: meer dan rijtjes leren

In de meeste boeken voor Frans, Duits en Engels staan eindeloze rijtjes in de hoofdstukken grammatica. Vaak worden deze rijtjes uit het hoofd geleerd en dan denkt men klaar te zijn met het leren. Niets is minder waar. Stap 1 is inderdaad het leren van de rijtjes en de uitzonderingen. Maar vervolgens is het heel belangrijk dat je ook weet hoe je de grammatica kunt toepassen. Anders heb je helemaal niks aan de rijtjes! Kijk dus nog eens in de werkboek of je extra oefeningen kunt vinden, herhaal oude oefeningen of zoek op internet naar extra oefeningen. Op de toets zal namelijk meestal niet naar het rijtje worden gevraagd, je zult echter wel de stof moeten toepassen tijdens het maken van opdrachten.

 

Vergeet het werkboek niet

Vaak staat het grootste deel van de te leren stof in het handboek. De meeste leerlingen pakken dit er braaf bij als ze gaan leren. Wat echter vaak wordt vergeten, en dat geldt eigenlijk voor bijna alle vakken, is het werkboek. Vaak staan er in de oefeningen extra woorden die je moet leren. Soms staat er extra grammatica uitleg die je goed kunt gebruiken. Daarnaast kun je gemaakte oefeningen nog een keer herhalen. Super nuttig dus!

 

Lees- en luistertoetsen, kun je daarvoor leren?

Tenslotte zijn er nog de lees- en luistertoetsen. Veel leerlingen leren hier niet voor terwijl het toch best lastig kan zijn. Het is handig om te weten hoe je een tekst of multiple-choice vragen moet aanpakken, je kunt hier veel informatie over vinden op internet. Verder kun je lees- en luistertoetsen goed oefenen. Ten eerste door altijd je huiswerk te maken. Er komen veel leesopdrachten voor in je boek, dus hou je werk bij. Mocht je nog meer willen oefenen dan zijn er veel oude examens op het internet te vinden. Hierdoor leer je bovendien omgaan met de vraagstelling zoals later op het Centraal Examen.

Bij het leren voor een toets Frans, Duits of Engels komt dus veel meer kijken dan alleen het stampen van woorden en rijtjes. Oefenen met de toepassing, het herhalen en het oefenen van leesteksten zullen je extra goed voorbereiden.

Nog geen reacties.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

twee × een =