Een laptop in de klas, is dit goed voor de leerprestaties?

Op bijna 1 op de 3 middelbare scholen werken leerlingen met een eigen tablet of laptop, en dit aantal stijgt nog steeds. Op sommige scholen werken alle leerlingen met een laptop, op andere scholen starten ze eerst met de brugklassen. Daarnaast zijn er scholen die alleen de laptop gebruiken als digitaal boek, terwijl andere scholen hun leerlingen ook online laten oefenen.

Het effect van de digitalisering op de leerprestaties van uw kind?

Op deze vraag is, op dit moment, nog geen eenduidig antwoord te geven. Volgens een recente studie van de OESO halen leerlingen met een matig gebruik van computers op school iets betere resultaten dan leerlingen die slechts af en toe met de computer werken. Maar leerlingen die de computer op school zeer vaak gebruiken halen juist veel lagere resultaten.

Echter, naast dit onderzoek worden er ook een hoop voordelen genoemd van het gebruik van laptops op scholen. zoals:

1. Flexibiliteit: Met behulp van laptops zijn er verschillende werkvormen (instructie door de docent, groepswerk, zelfstudie) mogelijk.
2. Visualisatie: Lastige onderwerpen kunnen met behulp van de computer worden gevisualiseerd
3. Exploratie: Via het internet zijn bronnen makkelijk bereikbaar, ook tijdens de les!
4. Samenwerking: Door het gebruik van laptops is het makkelijker om samen te werken, bijvoorbeeld door in een gedeeld document te werken en elkaar feedback te geven.

 

Tips voor ouders

Het gebruik van een laptop alleen lijkt niet voor betere leerprestaties te zorgen, het positieve effect is afhankelijk van de manier waarop laptops op scholen worden geïmplementeerd. Als de laptop niet op een motiverende manier wordt gebruikt, is het risico op afleiding waarschijnlijk. De leerling krijgt dan de neiging om andere dingen, zoals Facebook en spelletjes te doen in plaats van met school bezig te zijn.

Om uw kind hiervoor te beschermen tijdens het doen van het huiswerk kunt u afspreken de computer slechts te gebruiken wanneer het écht nodig is voor het schoolwerk. U kunt er daarnaast voor zorgen dat u zicht hebt op het scherm van uw kind, mocht uw kind in de verleiding komen toch sites te bezoeken die niet relevant zijn voor het schoolwerk kunt u uw kind hier direct op aanspreken. Daarnaast kunt u een gezette tijd afspreken waarop u kind wel even mag ontspannen en zich vrij over het internet kan bewegen.

Nog geen reacties.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2 × vier =