Leer- en gedragsproblemen: welke middelbare school past bij mijn kind?

Je kind zit nu al enkele maanden in groep 8, de schoolkeuze voor de middelbare school staat voor de deur. In januari organiseren de meeste scholen een open dag waar ze hun beste beentje zullen voorzetten. Als je een kind hebt met een leerprobleem als dyslexie, moet je verder kijken dan de sfeer op de school en of deze je kind aanspreekt. We geven u enkele parameters die u als ouder mee kunt nemen tijdens deze open dagen.

Verschillende soorten lesuren

Allereerst de schooldagen: per school is er een verschil in duur van de lestijd, het lesuur. Sommige scholen hebben besloten om alleen te werken in blokuren of in extra lange lesuren. Het grote voordeel is dan dat de schooltas niet zo enorm zwaar is. Nadelig kan zijn dat je kind zich wat langer in een lokaal bevindt, langer met dezelfde stof bezig is en dat vergt een inspanning qua concentratie. Let dus op de duur van een lesuur, gaat je kind dat volhouden?

Schoolkeuze in verband met leerproblemen

Werkt een school met IPads of met laptops? Voor leerlingen met dyslexie een handig hulpmiddel met de toenemende mogelijkheden in voorleessoftware. Is je kind op de basisschool al gewend te werken met voorleessoftware en invulsoftware dan wordt de keuze qua middelbare scholen al wat beperkter. De overgang van basis- naar middelbare school is pittig door de toename van leesstof c.q. leerstof. Als je een leerprobleem hebt, ben je (gelukkige bijkomstigheid?) al wat meer gewend aan je schoolwerk te zitten. Bestaat de mogelijkheid om gebruik te maken van voorleessoftware of voorlees apps dan verlicht dat de schooldag aanzienlijk! Belangrijk is dat de hersenen voor andere leeraspecten worden gebruikt dan puur voor technisch lezen.

Beleid voor leerlingen met leerproblemen

Natuurlijk is van belang wat het beleid is voor leerlingen met leerproblemen. Op de open dagen kunt u zich laten informeren hierover. Wat zijn de belangrijkste ontwikkelingen geweest de laatste jaren, wat zijn de ‘rechten’ van de leerling als leerkrachten zich niet aan het beleid houden, wat is de kennis van de leerkrachten over leerproblemen en hoe blijft dit up to date?

Heeft uw kind hulp nodig bij zijn of haar leerprobleem? Studie Nanny/Coach at Home helpt graag bij de begeleiding met onze hoogopgeleide en professionele Studie Nanny’s/Coaches.

Differentiatie in de schoolvakken

Scholen profileren zich de laatste jaren, naast de kwaliteit van het onderwijs, door differentiatie in de schoolvakken: meer ruimte voor sport en expressie naast de aandacht voor het schoolwerk. Potentiële brugklassers zijn er natuurlijk door gecharmeerd (en niet alleen de bruggers zelf, ook de ouders). Dat meer ludieke aspect heeft bijkomende voordelen voor kinderen met leerproblemen of gedragsproblemen. Je wordt niet alleen beoordeeld op je leerkwaliteiten maar in deze lessen vooral op andere zaken. Een verlichting van de dag, maar ook een moment dat je gewaardeerd kan voelen om je inspanning en niet om het resultaat. En laten we dan hopen dat de school die u het best bij uw kind vindt passen ook de keuze van uw kind is, laten sfeer en leeromgeving op elkaar aansluiten!

 

Weet u al naar welke school uw kind gaat? Laat hieronder een reactie achter.

 

Misschien zijn deze blog artikelen ook interessant

Nog geen reacties.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

18 + 4 =