Nederlands leren als tweede taal

Er kunnen diverse redenen zijn voor het willen leren van de Nederlandse taal. Bijvoorbeeld omdat je hier komt wonen, of omdat je het simpelweg een prachtige taal vindt. Nederland is een klein land en ten opzichte van de hele wereld spreken er maar weinig mensen de Nederlandse taal. Hoe kan je het makkelijkst beginnen met het leren van de taal van dit kleine kikkerlandje?

 

Het huidige Nederlands

Het Nederlands bevat veel woorden die afstammen uit het Engels en Duits. Veel woorden uit deze talen lijken dan ook op elkaar. We gebruiken in onze taal zelfs sommige woorden geheel uit het Engels, zoals ‘gamen’ en ‘intensive care’.

De Nederlandse taal die men tegenwoordig spreekt, zonder accent, heet ABN. Dit is een afkorting voor Algemeen Beschaafd Nederlands. Ondanks dat Nederland maar een klein land is spreken toch veel mensen met een accent, zoals ‘Limburgs met de zachte g’ of ‘ plat Amsterdams’. Daarnaast spreken sommige mensen in Friesland ‘Fries’ en leeft er heuse straattaal onder de jongeren.

 

Zelf beginnen met Nederlands leren

Een leuke manier om in aanraking te komen met Nederlands is om series te kijken in het Engels met Nederlandse ondertiteling. Het kan ook andersom, als je de Nederlandse audio wil horen. Dan kan je een Nederlandse serie opzetten, bijvoorbeeld via Videoland, maar dan met Engelse ondertiteling. Er bestaan tegenwoordig ook apps om talen te leren zoals ‘Duolingo’. Hier kan je op een leuke laagdrempelige manier Nederlandse woordjes oefenen.
Daarnaast zijn kinderboekjes, zoals Nijntje, handig om Nederlandse woorden te gaan herkennen. Hier staan namelijk Nederlandse woorden in met plaatjes erbij en ook korte verhaaltjes.

 

Serieus de taal leren

Spreek af met iemand die Nederlands heeft als moedertaal. Nederlanders zullen open staan om je te helpen met het Nederlands praten, of uitleg te geven. Alleen het proberen van onze taal te spreken wordt al gewaardeerd. Je moet je geen zorgen maken over een verkeerde uitspraak of andere fouten. De mensen zullen je helpen waardoor het alleen maar makkelijk voor je zal worden!

Daarnaast biedt internet allerlei cursussen aan voor Nederlandse les. In Nederland zijn er ook scholen waar je een Nederlandse taalcursus kan volgen. Deze zijn er voor zowel kinderen als volwassenen. Kinderen die naar een internationale school gaan krijgen les in het Engels, maar kunnen hier Nederlandse les krijgen om de taal te leren. Verder kan een studiecoach kan je helpen met het studeren van de Nederlandse woorden en oefenen met de grammatica en spelling.

 

Heb jij nog goede tips? Laat ze hier achter in de comments!

 

Misschien zijn deze blog artikelen ook interessant voor jou:

 

Nog geen reacties.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

drie × 2 =