Overgang van groep 8 naar middelbare school: wat moet u als ouder weten?

Heeft u een kind in groep 8? Dan draait dit jaar vooral om het advies voor het vervolgonderwijs en de keuze voor een middelbare school. In deze blog kunt u lezen hoe deze overgang in zijn werk gaat en welke bijdrage u als ouder kunt leveren.

 

Schoolkeuze

Het advies voor het onderwijsniveau wordt gegeven door de basisschool. Op basis van dit advies kunt u op zoek gaan naar een middelbare school die passend is voor uw kind. U kunt hierbij letten op de verschillende onderwijsniveaus die de school aanbiedt, maar ook welke manier van werken gevraagd wordt. Wordt uw kind bijvoorbeeld begeleid bij het plannen van huiswerk? Welke mate van zelfstandigheid wordt er van uw kind gevraagd? Welke extra begeleiding biedt de school aan? Soortgelijke vragen kunnen u helpen om te bepalen of een school past bij uw kind.

 

De aanmelding en het onderwijskundig rapport

De basisschool regelt de aanmelding bij de middelbare school. Dit gebeurt via het digitale systeem Onderwijs Transparant. Hierin wordt het onderwijskundig rapport toegevoegd, waarin ook het advies wordt vermeld. Scholen zijn wettelijk verplicht om dit rapport in te vullen en naar de nieuwe school op te sturen. Voor u als ouder is het belangrijk om te weten dat u geïnformeerd moet worden over de inhoud van dit document. U heeft als ouder het recht dat ook uw zienswijze hierin wordt opgenomen. Wanneer u het niet eens bent met het advies van de basisschool, dan kunt u dat in dit rapport laten opnemen.

 

Toegelaten op de middelbare school

Wanneer uw kind is toegelaten op een middelbare school, wordt het op basis van het onderwijskundig rapport en het advies in een klas geplaatst. Het komt geregeld voor dat kinderen na het eerste of tweede jaar nog wisselen van niveau. Dit heeft te maken met de voortgang. Het is namelijk de vraag hoe een kind reageert op alle veranderingen bij de overgang naar de middelbare school en of het weet om te gaan met een grotere hoeveelheid huiswerk.

 

Begeleiden van uw kind

Om te zorgen dat uw kind toch op zijn/haar niveau blijft presteren, kunt u begeleiding geven bij het plannen van huiswerk. Een aantal tips:

– Help uw kind inzicht te krijgen in het werk, door het maken van een planning voor meerdere weken
– Verdeel de lesstof voor een toets over meerdere dagen
– Zorg dat de laatste dag voor een toets de lesstof alleen nog maar herhaald hoeft te worden
– Laat uw kind bijhouden hoeveel tijd het kwijt is aan het huiswerk, hierdoor kunnen de planningen steeds preciezer worden.
– Wissel af in maakwerk en leerwerk
– Zorg voor een rustige leeromgeving (stille kamer, leeg bureau, etc.).
– Beloon uw kind na het leren
– Probeer langzaam de verschuiving te maken van voordoen aan uw kind naar zelfstandig plannen door uw kind

De overgang van groep 8 naar de middelbare school is dus niet iets wat alleen uw kind aangaat, maar ook u kunt een belangrijke rol spelen in dit proces. Welke vragen of tips heeft u met betrekking tot de overgang naar de middelbare school? Laat het ons weten, wij helpen u en uw kind graag!

Nog geen reacties.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

een × 2 =