Schoolweigering

Wat gebeurt er als je kind weigert naar school te gaan en voor langere tijd thuis zit?

Ieder kind of puber komt weleens in een periode terecht dat ze geen zin hebben om naar school te gaan. Dit kan met van alles te maken hebben. Vaak komen ze vanzelf over het dipje heen en vervolgen ze hun schoolgang zonder problemen. Dit geldt echter niet voor alle kinderen. Soms wordt het naar school gaan zo problematisch dat ze met geen mogelijkheid meer naar school te krijgen zijn. Wat gebeurt er als je kind weigert naar school te gaan en voor langere tijd thuis zit?

 

Schoolweigering (thuis zitten) is niet hetzelfde als spijbelen.

Het is belangrijk om te weten dat schoolweigering niet hetzelfde is als spijbelen. Bij spijbelen zijn ouders vaak niet op de hoogte van de afwezigheid van hun kind in de les. Het kind is vervolgens niet op school, maar ook niet thuis.

 

Thuis zitten (schoolweigering) kan verschillende oorzaken hebben.

Bij schoolweigering weet je als ouders dat je kind niet naar school gaat, en in de meeste gevallen zit het kind gewoon thuis. Het kind kan de dag/ochtend voor school lichamelijke klachten hebben (bijv. hoofdpijn of buikpijn), welke verergeren als het tijd is om naar school te gaan. Deze klachten gaan over wanneer het kind thuis mag blijven. Als je als ouder je kind tegemoet komt en je kind thuis mag zitten in fijne omstandigheden (televisie, mobiele telefoon, samen dingen met je ouders doen) wordt het thuisblijven in stand gehouden.

Wanneer het kind langdurig afwezig is op school, wordt de leerplichtambtenaar ingeschakeld en wordt beoordeeld of het eerder is voorgekomen dat het kind langere tijd verzuimde. De leerplichtambtenaar kan er voor zorgen dat er hulpverlening ingezet wordt.

 

Terugkeer naar school met hulpverlening

Vervolgens is het belangrijk dat ouders participeren in een traject om terugkeer naar school te bewerkstelligen. Hierbij is het van belang dat je als ouder geen privileges aan je kind geeft wanneer hij/zij thuis zit. Dit kan lastig zijn, omdat je kind het al zwaar heeft. Dit is echter belangrijk omdat het kind anders te graag thuis zit en het dan moeilijker is om terug naar school te gaan.

 

Rustig aan opbouwen bij schoolweigering (thuis zitten)

Daarnaast zullen gesprekken tussen school en het kind zelf nodig zijn, om het verzet tegen school te verminderen. Dit kan bijvoorbeeld in samenwerking met school door langzaam het aantal lesuren weer op te bouwen. Hulpverlening kan eventueel ondersteuning bieden in het traject waardoor het kind uiteindelijk weer volledig terug naar school gaat.

 

Ondersteuning door studiecoach om achterstanden te voorkomen

Advies is om tijdig de assistentie van een studiecoach in te zetten om de opgebouwde huiswerkachterstand tijdens het thuis zitten in te halen en te zorgen dat er geen verdere achterstanden ontstaan. Studie Nanny/Coach kan daarbij helpen.

 

Misschien zijn deze blog artikelen ook interessant

Nog geen reacties.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

16 + 9 =