Veroudering van schooltoetsen

Wekelijks worden leerlingen getoetst. Op de basisschool krijgen ze cito toetsen en op de middelbare school repetities over de lesstof. Studenten maken tentamens. Opmerkelijk is dat deze toetsen erg ‘talig’ zijn en soms zelfs achterhaald. Je zou je kunnen afvragen of leerlingen wel op de juiste manier getoetst worden.

 

Huidige toetsvorm is gericht op taal

De algemene toetsvorm bestaat veelal uit het schrijven van een antwoord op een vraag. Leerlingen die zich goed kunnen uitdrukken en een brede woordenschat hebben zullen dan beter scoren dan iemand die daar iets minder goed in is. Neem beelddenkers. Zij zien het perfect voor zich, maar weten niet zo goed hoe ze het moeten vertellen. Zij zullen wellicht evenveel begrijpen van de stof als hun klasgenoten, maar vanwege de talige vraagstelling en uitleg die ze moeten geven komt dit niet naar voren. IQ-testen voor kinderen bevatten tevens onderdelen waarin zij zich zo goed mogelijk verbaal moeten uitdrukken om punten te scoren. Er zijn gelukkig non-verbale IQ-tests ontwikkeld, waarbij het niet nodig is om gesproken of geschreven taal te gebruiken.

 

Huidige toetsvorm is gericht op taal

 

Hoezo veroudering van schooltoetsen?

In een intelligentie test die tot vorig jaar nog werd gebruikt, was een telefoon met draaischijf te zien. Kinderen zien tegenwoordig alleen maar smartphones, dus werden die punten misgelopen doordat ze het plaatje niet kennen. Dit is een enkel voorbeeld van veel meer achterhaaldheid. Het komt ook weleens voor dat sommige boeken welke in gebruik zijn op scholen verouderd zijn. Hierin komen ouderwetse woorden voor, die tegenwoordig niet eens meer gebruikt worden. Naast de vorm is de inhoud van toetsen dus ook weleens twijfelachtig.

 

Alternatieve toetsvormen en trainen

Er bestaan gelukkig ook alternatieve toetsvormen zoals mondelingen, praktische opdrachten of presentaties. Om kinderen zo goed mogelijk te trainen voor toetsen, kan een studie coach aan huis ingeschakeld worden. Deze beschikt over kennis en materiaal om de kinderen heel goed voor te bereiden, op alle soort toetsen. Tevens kan hen aangeleerd worden hoe het best antwoorden op vragen geformuleerd kunnen worden.

Een studie coach kan in elk geval helpen om leerlingen zo goed mogelijk voor te bereiden voor ieder soort toets. Wilt u vrijblijvend een gesprek bij u thuis? Neem contact met ons op.

 

Misschien zijn deze artikelen ook interessant

Nog geen reacties.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

3 × vier =