Verschillende leerstrategieën

Iedere leerling hanteert een verschillende leerstrategie. De een onthoudt de leerstof beter door het maken van een samenvatting. Voor een ander werkt het juist beter om een mindmap te maken. Welke verschillende leerstrategieën zijn er te onderscheiden? En hoe werkt het precies? Van belang is dat er genoeg tijd over blijft voor het leerwerk, naast bijvoorbeeld het maken van een samenvatting.

 

Samenvatting of mindmap

Voor veel kinderen zijn dit prettige leermethodes. De kunst is echter om een goede samenvatting of mindmap te maken, waarin alle hoofdzaken goed onderscheiden zijn van de bijzaken. Zo kun je namelijk snel de verbanden tussen begrippen zien. Het voordeel is dat je bewust met de tekst bezig bent. Dit heeft een positief effect op de concentratie. Waar moet je zoal op letten bij het maken van een samenvatting of mindmap?

1. Hoofdzaken: zijn belangrijk voor de opbouw van het verhaal;
2. Bijzaken: minder belangrijk, maar wel nodig om het grotere geheel te begrijpen;
3. Noteer het hoofdstuk en vervolgens de naam van de paragraaf;
4. Onderstreep belangrijke informatie. Dit is een goede manier om structuur aan te brengen in een tekst;
5. Noteer de tussenkopjes en alle belangrijke begrippen.

 

Overhoorvragen

Vaak blijft het de vraag voor een leerling of hij of zij alle leerstof wel écht beheerst. Het maken van overhoorvragen kan een methode zijn om dit te controleren. Probeer hierbij in de huid van de docent te kruipen! Wat zouden vragen kunnen zijn die op de toets gesteld zullen worden? Begin altijd met vragen over bijvoorbeeld de begrippen. Dit worden feitenvragen genoemd. Weet je hier géén antwoord op, ga dan eerst de tekst nogmaals leren. Hierna is het belangrijk om de toepassing van de stof te toetsen, aan de hand van zogenoemde denkvragen. Dit zijn vragen waar het antwoord niet letterlijk in de tekst te vinden is. Zo kan er goed geoefend worden met het onder woorden brengen van de stof.

 

Maak jij altijd een mindmap of samenvatting als je aan het leren bent? Of misschien heb jij nog andere tips? Laat ze dan hier achter in de reactie!

Nog geen reacties.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

achttien − 8 =