Voorbereiding op de toetsweek

De toetsweek komt eraan.. hoe kan ik nou zoveel toetsen in een week allemaal goed voorbereiden?!

 

Wanneer begin je met plannen?

Plannen van je toetsweek begint natuurlijk niet pas in het laatste weekend voor je eerste toets. De voorbereiding begint al wanneer het eerste stukje stof in de les wordt behandeld. Want.. ‘een goed begin is het halve werk’. Het is even zwaar om je er al ver van tevoren toe te gaan zetten, maar later heb je hier dubbel en dwars profijt van!

Om je vanaf het begin zo goed mogelijk voor te bereiden, zorg je dat je zorgvuldig alle opdrachten maakt. Zo kom je er op tijd achter als je iets niet snapt, waardoor je dit onderwerp nog meer aandacht kan geven. Docenten geven huiswerk ook met een reden op, dit zorgt ervoor dat je je verdiept in de stof. Daarnaast heb je voordat je begint met het echte leren, alles al een keer doorgenomen. Dit scheelt je een hoop werk. Dus voorkom dat je achterloopt met het huiswerk!

 

Voorbereiden van de les

Het voorbereiden van de les kan ook een hele hoop schelen. Als je de paragraaf of het hoofdstuk al een keer doorgelezen hebt voordat de docent het behandelt, dan neem je de informatie een stuk beter in je op. Daarnaast kan je meteen vragen stellen over het deel dat je niet snapt. Verder is het handig dat je meteen na het lezen van een deel van de stof een samenvatting, begrippenlijst of schema maakt. Dit is erg handig om te hebben tijdens de week net voor de toetsweek.

Hierboven blijkt wel dat het gouden woord ‘herhaling’ is bij de voorbereiding op een toets. Door herhaling slaan je hersenen de informatie beter op. Hierdoor heb je minder kans op black-outs waardoor je de vragen op de toets beter kan beantwoorden.

Gebruik de week voor de toetsweek nuttig. Hier is er tijd om vragen te stellen, dus gebruik die tijd ook! Maak een voorbereidingsschema waarin je overzichtelijk per dag invult welk deel van de stof je gaat behandelen voor de toets. Dit geeft veel rust in je hoofd. Daarnaast bieden veel lesmethodes ‘test jezelf’ of de ‘diagnostische toets’ aan. Als je dit maakt geeft het een goed beeld van jouw begrip van de stof.

 

Tips

Allerlaatst nog wat tips voor tijdens het studeren. Een goede nachtrust is erg belangrijk. Je moet je overdag goed kunnen concentreren tijdens het leren, waardoor je uitgeslapen moet zijn. Het leren in een rustige omgeving is ook van belang. Probeer de afleiding te minimaliseren door je mobiel en laptop weg te leggen. Plan daarnaast pauzes in waarbij je jezelf beloont met bijvoorbeeld een lekker stuk chocola of een aflevering van je favoriete serie. Want pauzes zijn erg belangrijk!

Door bovenstaande punten goed te combineren, zal je een stuk minder gestrest de toetsweek in gaan!

Nog geen reacties.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

negen − acht =