Waarom is lezen belangrijk?

Je kind leest een tekst hardop voor, maar het gaat zo moeizaam dat je kind, maar ook jij als ouder het lastig vindt achteraf te vertellen waar de tekst nou over gaat. Is dit herkenbaar? Lees dan vooral onderstaand stuk verder over waarom lezen toch zo belangrijk is.

 

Leesonderwijs

Eerst een algemeen beeld van het leesonderwijs. In groep 1 en 2 leren kinderen alle letters van het alfabet, wordt er veel voorgelezen en aan het eind van groep 2 weten de kinderen hoe bepaalde woorden geschreven dienen te worden. Vanaf groep 3 begint het zelf leren lezen. Dit begint met losse woorden, maar wordt al snel gevolgd door zinnen. Vanaf dan gaat de leesontwikkeling in een rap tempo en in groep 4 t/m 8 wordt de leesvaardigheid blijvend geoefend. De kinderen krijgen daarnaast ook begrijpend lezen, weten wát ze lezen.

 

Leesproblemen

Alleen gaat de leesontwikkeling niet bij alle kinderen optimaal. Kinderen met leesproblemen vinden het lastig om (grote) teksten te lezen. Woorden worden niet goed uitgesproken of overgeslagen, de klemtoon licht verkeerd en in plaats van vloeiende zinnen komen de zinnen er hakkelend uit. Het kind leest het liefst niet (hardop) en als ouder wil je je kind niet teveel belasten met leesteksten. Het is echter toch belangrijk het lezen blijvend te stimuleren.

 

Functie van leren lezen

Lezen zorgt ervoor dat kinderen leren informatie te verwerken. Dit is nodig om in het dagelijks leven te kunnen functioneren. Overal om ons heen wordt geschreven tekst gebruikt om ons als mens te benaderen. Denk aan reclameborden, instructie voor het bereiden van een maaltijd, contracten, etc. Ook zorgt het kunnen lezen ervoor dat de kinderen boeken kunnen lezen en zich kunnen verliezen in een verhaal. Dit is goed voor hun sociaal-emotionele ontwikkeling en zorgt ervoor dat ze hun interesses verder kunnen ontwikkelen.

 

Conclusie

Het is belangrijk dat kinderen plezier krijgen en houden in het lezen, zodat ze intrinsieke motivatie hebben om veel te lezen en uiteindelijk hiermee ook hun leesvaardigheid verbeteren. Het stimuleren van de leesontwikkeling kan op meerdere manieren, bijvoorbeeld door het samen lezen van een boek voor het slapen gaan.

Wat doet u als ouder om het lezen blijvend te stimuleren thuis?

Nog geen reacties.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

drie × 3 =