Waarom is studiecoaching zo belangrijk?

Leren om over te gaan, om het examen te halen, om een studie af te ronden en dan.. om een baan te vinden en je te kunnen bewegen op de arbeidsmarkt. Leren voor de toekomst, hoe pak je dat nu handig aan? In deze blog gaan we het hebben over studiecoaching en waarom het zo belangrijk kan zijn.

 

Studiecoaching en veranderende vraag op de arbeidsmarkt

Als gevolg van de snel veranderende maatschappij verandert ook de vraag op de arbeidsmarkt voortdurend. Snelle ontwikkelingen in de technologie, economie en sociaal-culturele ontwikkelingen maken dat de vraag naar arbeid sneller verandert dan de meeste schoolcarrières duren. En dat heeft natuurlijk invloed op wat er van leerlingen verwacht wordt.

 

Studiecoaching is ook ontwikkelen op vaardigheden

Naast kennisoverdracht is het dus steeds belangrijker dat leerlingen zich ook ontwikkelen in de vaardigheden daaromheen; 21st century skills of soft skills genoemd. Daarbij gaat het om vaardigheden zoals samenwerken, creatief denken, plannen, kritisch denken, probleemoplossend vermogen, netwerken en presenteren, ondernemende houding, omgaan met technologie en sociale media. Kortom, er wordt van leerlingen verwacht dat ze flexibel kunnen zijn, met veranderingen kunnen omgaan en stressbestendig zijn. De vraag is of het onderwijs op dit moment voldoende aandacht besteedt aan deze vaardigheden.

 

21st century learning skills

 

Studiecoaching is veel meer dan alleen gericht op de studie

Stress onder scholieren is een steeds groter probleem aan het worden. Uit een groot onderzoek van het Trimbos Instituut blijkt dat één op de drie middelbare scholieren (12-16 jaar) stress heeft door schoolwerk. Belangrijk dus om op tijd ondersteuning te bieden. Waar op school de focus ligt op kennisoverdracht, kan studiecoaching ondersteunen in de persoonlijke ontwikkeling door te werken aan motivatie voor een open en leergierige werkhouding en aan zelfvertrouwen voor meer stressbestendigheid. Door het aanleren van plan- en studievaardigheden leren leerlingen om zich snel nieuwe competenties eigen te kunnen maken en zo in te kunnen spelen op veranderingen.

 

Schoolwerk

 

Misschien zijn deze artikelen ook interessant

Nog geen reacties.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

19 − 3 =