Waarom multitasken niet altijd handig is

Multitasken, we doen het allemaal. Vooral vrouwen staan er om bekend dat ze goed dingen tegelijk te kunnen doen. Die lijken wel overal armen te hebben zitten en kunnen op drie plekken gelijk hun volle aandacht schenken aan alles en iedereen. Alleen, multitasken bestaat niet en niemand is er eigenlijk goed in. Hoe dat kan? En wat dat betekend voor het maken van het huiswerk van leerlingen?

 

Het nadeel van multitasken

Hoewel mutitasken heel productief voelt, maakt het je langzamer dan wanneer je verschillende dingen los van elkaar doet. Dit komt omdat je hersenen eigenlijk zo gemaakt zijn, dat je maar één ding tegelijk goed kan doen. Een heel bekend voorbeeld hiervan is natuurlijk telefoongebruik achter het stuur. Een typisch geval van multitasken en levensgevaarlijk. Waarom?

Stel dat je aan het Whats Appen bent achter het stuur. Dan wissel je de hele tijd tussen het kijken naar het scherm van je telefoon, typen en nadenken wat je zult schrijven aan de ene kant, en het opletten op de weg, schakelen, sturen, aan de andere kant. Je kan dat niet naast elkaar doen, dus je én goed concentreren op het gesprek én op de weg. Dus terwijl je luistert naar de persoon aan de telefoon of een berichtje leest, kun je niet ook tegelijkertijd goed op de weg letten en vlot reageren. En wanneer je even goed je aandacht moet richten op een situatie op de weg, luister je niet meer goed naar je telefoongesprek of kan je niet lezen wat er op het scherm staat. Dus wat je eigenlijk doet in je hoofd, is de hele tijd wisselen tussen de twee dingen die je doet. Net alsof je op je computer twee tabbladen open hebt staan. Als je de ene open hebt, kun je de andere niet lezen. Je wisselt dus de hele tijd heen en weer. En telkens als je wisselt, kost dat weer tijd voor je hersenen om dat te verwerken.

Multitasken tijdens het huiswerk maken

Multitasken maakt je dus trager en zorgt er daarnaast ook voor dat je meer fouten gaat maken. Het blijkt zelfs wanneer je op je telefoon zit tijdens het autorijden, je nog slechter rijdt dan dat je dronken achter het stuur zit.
Een hele goede reden dus om ook te stoppen met multitasken tijdens het maken van huiswerk. Hoeveel leerlingen hebben niet een telefoon naast zich liggen terwijl ze aan het studeren zijn? Net als bij autorijden, heeft telefoongebruik tijdens het leren en het maken van huiswerk ook een slechte uitwerking. Het telkens wisselen tussen telefoon en huiswerk zorgt er niet alleen voor dat je meer fouten maakt en dat het meer tijd kost (dit komt de motivatie natuurlijk niet ten goede), het zorgt er ook voor dat je je minder goed op de stof kunt focussen. Doordat je telkens toch ook weer even iets anders doet, kan je je ook niet heel diep concentreren en je echt helemaal op de stof richten, dan dat je er een langere tijd achter elkaar mee bezig bent. Op die manier blijft het dus ook veel minder goed in je geheugen hangen en kun je het later niet meer goed terugvinden.

Tips om uw zoon/dochter te helpen stoppen met multitasken

– Stoppen met multitasken (en dan met name de combinatie mobiel/pc en schoolwerk) is best lastig voor jongeren. Zij zijn gewend om altijd bereikbaar te zijn, dus dat is lastig om zomaar af te leren. Toon hier begrip voor.
– Laat uw zoon/dochter een lijst maken met dingen die hij/zij tegelijk doet met het maken van huiswerk (muziek luisteren, kletsen met een broer of zus, bureau opruimen, mailen, whats appen etc.)
– Leg de spullen die makkelijk afleiden weg tijdens het maken van het huiswerk. Zorg voor zo min mogelijk prikkels in de omgeving.
– Laat uw zoon/dochter een timer zetten met een tijd die hij/zij achter elkaar met het schoolwerk bezig wilt zijn. In die tijd werkt hij/of zij geconcentreerd aan één vak, zonder andere dingen te mogen doen.
– Laat uw zoon/dochter uitzoeken hoe hij/zij tijdelijk bepaalde internetsites kan blokkeren (zoals Facebook) als hij/zij een taak op de computer moet doen. Dit voorkomt dat hij/zij toch ‘even’ naar die site gaat.
– Ruim in de planning ook tijd in voor pauzes tijdens het huiswerk maken, waarin er wel even volledig gefocust kan worden op andere dingen dan schoolwerk.

Nog geen reacties.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

5 × 3 =