Wat is de rekentoets?

Hoeveel is 65% van 300 en 0,0025×2000?
Dit zijn twee voorbeelden uit de rekentoets. De toets die in het schooljaar 2016-2017 door alle leerlingen in het voortgezet onderwijs gemaakt moet worden.

Al een aantal jaren wordt er op de scholen voor het voortgezet onderwijs een rekentoets afgenomen. Deze toets telde tot nu toe niet mee voor de uitslag van het examen. Vanaf het volgend schooljaar is de toets verplicht voor alle leerlingen in het voortgezet onderwijs en telt mee als examencijfer. Een leerling moet een voldoende halen om te kunnen slagen. Omdat de rekenvaardigheid van middelbare scholieren nog niet genoeg is bij gespijkerd, wordt voorlopig een 4,5 nog als een voldoende beschouwd. Deze grens gaat op den duur wel omhoog.

De rekentoets heeft twee niveaus. Niveau 2f is bedoeld voor leerlingen van het vmbo. Niveau 3f wordt gemaakt door leerlingen van havo, vwo en mbo. De toets bestaat uit vijftig vragen en wordt op een computer gemaakt. Leerlingen krijgen er ongeveer anderhalf uur de tijd voor. Deze examentoets moet zonder rekenmachine gemaakt worden. Kladpapier mag wel. Bij een aantal vragen verschijnt er een rekenmachine op het beeldscherm.

 

Waarom is de rekentoets bedacht?

De overheid heeft in 2010 besloten om deze toets in te voeren, omdat het slecht gesteld is met de rekenvaardigheid van jongeren in Nederland. De middelbare beroepsopleidingen, hogescholen en universiteiten lopen er in hun onderwijs telkens tegenaan dat de studenten niet voldoende kunnen rekenen. Om te zorgen dat leerlingen de toets serieus nemen is deze toets verplicht en is de uitslag een examencijfer.

Tegenstanders van de rekentoets

Er is ook kritiek op de rekentoets. Tegenstanders vinden het onaanvaardbaar dat leerlingen kunnen zakken voor het eindexamen door slecht te scoren op het rekenen. Ook vinden ze het niet eerlijk omdat in het onderwijs veel onderdelen niet behandeld zijn, waar leerlingen nu op afgerekend kunnen worden. Op de inhoud van de toets is ook kritiek. Veel sommen bestaan uit verhaaltjes en niet uit alleen getallen. Ze vinden dat op deze manier niet alleen het rekenen, maar ook het lezen getoetst wordt.

 

De rekentoets, we ontkomen er niet aan! Wat vindt u ervan?

Nog geen reacties.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

18 + veertien =