Werkhoudingsproblemen

Bijna iedereen kan  misschien wel beweren dat hij wel eens last heeft gehad van een werkhoudingsprobleem. Dit zou natuurlijk kunnen worden gebruikt als een goed excuus waarom iets niet op tijd af is, maar het kan ook een serieus probleem zijn.
Een ieder heeft zijn of haar eigen manier om aan  het werk te gaan als daar opdracht voor wordt gegeven. De een zal zonder problemen aan het werk gaan en zal op tijd klaar zijn met de opdracht. De ander zou hier meer moeite mee kunnen hebben. Die kan zichzelf niet aan het werk zetten, leidt anderen gauw af, zorgt voor onrust of is bijvoorbeeld met hele andere dingen bezig dan de opdracht. Dit komt vaak voor in de klas, maar ook tijdens colleges,  bij het maken van het huiswerk, op de werkvloer of tijdens het maken van een opdracht.

Wat is een werkhoudingsprobleem

Werkhoudingproblemen kan je herkennen aan het gedrag dat iemand laat zien. Zo kan het zijn dat een persoon maar niet begint met werken of hij of zij is al begonnen met de opdracht voordat de volledige uitleg is gegeven.

Soms zitten de werkhoudingproblemen van iemand in het denken. Dan zie je dus niet aan het gedrag van die persoon dat er iets verkeerd gaat. Bijvoorbeeld als iemand wegdroomt of snel is afgeleid, of zomaar begint aan de opdracht zonder over een planmatige aanpak nagedacht te hebben.

 

Oorzaken

Werkhoudingproblemen kunnen ontstaan door verschillende oorzaken. Hiervan  is de concentratie een belangrijke eerste oorzaak. Je kan last hebben van concentratiemoeilijkheden, je wordt afgeleid door een bepaald probleem of gebeurtenis waardoor je jouw aandacht er niet meer bij kan houden. Ook kan het zijn dat je last hebt van een concentratiestoornis, dit is een probleem waar de oorzaak in de hersenen ligt. Je kan hierbij denken aan stoornissen als ADHD of ADD.

Verder is het mogelijk dat het probleem wordt veroorzaakt door een niet juiste denkstijl en denkvaardigheden. Daarnaast worden oorzaken genoemd zoals een impulsieve houding, weinig analytisch  nadenken, moeite hebben met zelfstandig werken, een te snel of te langzaam werktempo, een onregelmatig werkritme of het hebben van weinig zelfcontrole.

 

Aanpak werkhoudingsprobleem

De werkhoudingsproblemen zijn op verschillende manieren aan te pakken. Zo moeten er duidelijke afspraken worden gemaakt over de opdracht. Hierbij is het belangrijk dat de verwachtingen goed worden uitgesproken. De gehele opdracht, maar ook de manier van uitvoeren en het oplossen van het probleem, moet helder en duidelijk zijn. Verder is het belangrijk dat de persoon met het werkhoudingsprobleem succeservaringen heeft, waardoor hij meer zelfverzekerd aan de slag zal gaan. Hierbij is het dan ook belangrijk dat de opdracht goed wordt nabesproken en geëvalueerd.

 

Tot slot

Het is wel duidelijk dat een probleem in de werkhouding serieus moet worden genomen. Er zijn verschillende oorzaken voor dit probleem, maar met juiste begeleiding kan dit goed worden aangepakt.

Nog geen reacties.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

acht − 8 =